Jídelní lístek

 Jídelní lístek – 3.7.2017 – 7.7.2017

 

 

Vážení strávníci a rodiče strávníků,

od 13. 12. 2014 nám podle směrnice 2000/89 EU a směrnice 1169/2011 EU vzniká povinnost informovat o alergenech obsažených v námi připraveném pokrmu. Jedná se o 14 alergenů určených směrnicí. Každý alergen má své číslo:

1. obiloviny obsahující lepek
2. korýši
3. vejce
4. ryby
5. podzemnice olejná
6. sójové boby
7. mléko
8. skořápkové plody
9. celer
10. hořčice
11. sezamová semena
12. oxid siřičitý a siřičitany
13. vlčí bob
14. měkkýši

Důležité pojmy:
Alergie je zvláštní přecitlivělost organismu k některým látkám, zvýšená imunologická reaktivita vyvolaná antigeny (alergeny) z vnějšího nebo vnitřního prostředí.
Alergologie je lékařský obor zabývající se alergií.
Alergen je látka vyvolávající alergickou reakci.

Více informací:
www.proalergiky.cz
www.revolucni-vyziva.cz
www.alergie.cz
www.novinky.cz